Nunta e doar despre bani si nimic altceva! - WEDDING MASTERY

Nunta e doar despre bani si nimic altceva!


Zi de zi, stau de vorba cu miri cazuti in plasa optimismului nuntii si care nu realizeaza ca se aventureaza in jocuri de noroc pe bani multi si cu efecte pe termen lung.

„Nunta nu e despre bani!” imi spunea un mire, in timp ce scotea cateva mii de euro din buzunar ca sa plateasca formatia dupa nunta. Ironia sortii, chiar il cunosteam, muncise enorm pentru banii de nunta. Atunci, de ce fusese dispus sa plateasca mii de euro pentru o formatie care, sincer, nu prea adaugase valoare evenimentului? Pentru ca nu-si pusese intrebarea „de ce?”, inainte de a lua deciziile. Actionase din impuls si sperase ca lucrurile vor merge bine.

Filozofia sperantei

O descarcare puternica de serotonina, absolut normala, atunci cand astepti cu nerabdare ceva placut, ii face pe miri sa vada totul prin ochelarii roz ai sperantei. Sau mai rau, sa considere nunta o loterie. O investitie majora asupra careia ei nu pot sau nu doresc sa aiba control.

 „Eu cred ca destinul tau este influentat de momentele in care decizi”, mi-au sunat in minte cuvintele unui renumit coach. Iar mirele meu decisese, cu mult inainte, ca banii de nunta nu sunt importanti, ca pot fi cheltuiti oricum. Nu stia ca prima decizie, cea mai importanta, provoaca o reactie in lant care te duce spre succes sau spre dificultati financiare care te vor afecta pe termen lung.

 „E usor sa faci o nunta.”

„Furnizorii de servicii (restaurant, formatie, fotograf, cofetarie etc.) sunt niste oameni minunati care ne doresc binele.”

„N-o sa luam teapa, chiar daca nu incheiam contracte bine puse la punct.”

„N-o sa ramanem cu datorii. Cei care au ramas cu datorii sunt o exceptie. N-o sa ni se intample tocmai noua. Toti invitatii vor veni cu drag la nunta noastra.”

„Sper ca invitatii mei vor veni la nunta. Sper ca o sa le placa mancarea, am ales cel mai tare meniu.”

Realitatea imediata

Acestea sunt doar cateva exemple de reactii ale mirilor atunci cand le spui ca nunta, in realitate e un proiect complex cu multe variabile si din care e posibil sa iesi cel putin sifonat emotional si financiar, daca nu te bazezi pe informatii solide si cifre. "A sti" si "a spera" sunt doua lucruri total diferite.

Vrei sa-ti spun un secret?

„Nunta” se invata, pentru ca nunta e un concept, o stiinta complexa care aduna sub umbrela ei psihologie, finante, contabilitate, management, marketing. Iar de principiile fundamentale invatate inainte de nunta vei avea nevoie toata viata. Ele vor determina rezultatul viitoarelor investitii ale familiei in casa, masina, afaceri, educatia copiilor si altele. Daca acum consideri ca „sunt banii mei, e nunta mea, investesc cum vreau” tot asa vei proceda si mai tarziu. Iar asta inseamna ruina financiara prin decizii eronate.

Nunta e prima investitie financiara importanta a vietii de cuplu

S-ar putea sa ma considerati capcaunul care strica bucuria nuntii dar nu e asa. Bucuria, emotia, lacrimile de fericire sunt esentiale. Nu suntem roboti. Nu facem din nunta o afacere. Nu facem o nunta ieftina cu servicii de calitate indoielnica si apoi asteptam ca nuntasii sa ne dea bani multi si sa facem profit. Din contra!

Nunta ta, destinul tau

Dupa ani si ani de lucru cu mirii am ajuns sa cred ca organizarea unei nunti iti poate schimba radical viata. Planificarea unui eveniment mare, asa cum e nunta, pune la lucru toata puterea ta de control si decizie, vointa si actiune. Pentru ca nunta se organizeaza cu responsabilitate si nu cu emotie. Emotia vine la urma, dupa ce toate deciziile majore au fost luate la rece. O alegere corecta, te duce pe drumul bun si spre rezultatele dorite.

Fii înțelept înainte de nuntă, nu după!

© Mac Florea  – The wedding coach